In Shape Kinesitherapie

FAQ

Veelgestelde
VRAGEN

Bij de eerste afspraak start de kinesitherapeut met een intakegesprek en een lichamelijk onderzoek om de klachten goed in kaart te brengen. De therapeut zal vragen stellen over de aard van de klachten, hoe lang deze al aanwezig zijn, en wat de dagelijkse impact is. Op basis van deze informatie wordt een persoonlijk behandelplan opgesteld. Dit kan bestaan uit manuele therapie, oefentherapie, dry-needling of andere technieken, afhankelijk van de diagnose. De behandelingen zijn gericht op het verminderen van pijn, het verbeteren van mobiliteit en het herstellen van functionaliteit. Vaak wordt ook huiswerk meegegeven in de vorm van oefeningen die thuis gedaan moeten worden om het herstel te bevorderen.

Voor de eerste afspraak vragen we u het volgende mee te nemen:

  • Een geldig identiteitsbewijs (paspoort of ID-kaart)
  • Uw verzekeringsgegevens, zodat we kunnen nagaan of de behandeling vergoed wordt.
  • Eventuele medische rapporten of doorverwijzingen van uw huisarts of specialist, indien van toepassing.
  • Gemakkelijke kleding waarin u zich vrij kunt bewegen, bijvoorbeeld sportkleding. Dit is vooral belangrijk als u een bewegingsonderzoek of oefentherapie krijgt.
  • Een handdoek voor hygiënisch gebruik op de behandelbank.

Indien u een afspraak wilt annuleren, verzoeken wij u dit ten minste 24 uur van tevoren te doen. Dit kan enkel telefonisch. Als een afspraak niet tijdig wordt geannuleerd of als u zonder bericht niet op de afspraak verschijnt, zijn wij helaas genoodzaakt om de gereserveerde tijd in rekening te brengen. Dit bedrag kan niet bij de zorgverzekering gedeclareerd worden en komt voor uw eigen rekening. Wij hanteren deze regels om wachttijden te beperken en de beschikbare tijd efficiënt in te delen voor andere patiënten.

In België is een verwijzing van de huisarts of specialist meestal vereist voor kinesitherapie. Dit komt omdat de meeste mutualiteiten en zorgverzekeraars enkel behandelingen vergoeden als er een geldige verwijzing is. De verwijzing moet specifiek de aard van de klacht beschrijven en kan variëren in duur en aantal sessies, afhankelijk van de aandoening. Neem contact op met uw huisarts om een verwijzing te krijgen voordat u een afspraak maakt. Voor sommige specifieke therapieën, zoals preventieve behandelingen of wellness-kinesitherapie, kan een verwijzing niet nodig zijn, maar informeer hiervoor bij uw kinesitherapeut of mutualiteit.